Disleksi Tedavi Merkezi

Özel Öğrenme Güçlüğü (disleksi, disgrafi, diskalkuli) ile ilgili tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 0533 939 31 17

Disleksi Tanısı Alan Çocukların Okuması Nasıl Olur?

Disleksi Tanısı Alan Çocukların Okuması Nasıl Olur?

Dislektik çocuğun okuma güçlüğü belirtileri okuma yazma öğrenimi süreci ile başlar. Dislektik bir çocuk harfleri tanımakta, seslendirmekte ve bu becerileri otomatikleştirmekte zorlanır. Dislektik öğrencilerin sesli okumaları yaşlarına, okul düzeylerine ve aldıkları eğitime göre beklenenden daha yavaş ve yanlıştır. Dislekside genel olarak yapılan okuma hataları;  benzer harfleri karıştırma (d-b-p, m-n, t-f / b-p, t-d, f-v, s-z), harf sırasını ters algılama (çok = koç; en = ne; ve = ev gibi), harf atlama, alfabeyi öğrenme güçlüğü, aşina olunmayan veya nadiren kullanılan kelimeleri okumakta ya da telaffuz etmekte güçlük çekme ve aynı satırı okumaya devam etmede veya bir sonraki satırı okumak için sağdan sola geçme güçlüğüdür.

Çocuğunuzun Okumasına Nasıl Destek Olabilirsiniz?

-Bu çocuklarda okuma yanlışlarını ortadan kaldırmak ve okuma hızını arttırmak için öncelikle dakikada kaç kelime okuduğu belirlenerek okumasının hangi düzeyde olduğu belirlenmelidir. Ardından okuma düzeyine uygun metinler ile okuma çalışmalarına başlanmalıdır.

-Okumaya karşı ilgisini uyandırmak için ilgi duyduğu konularda yazılmış metinleri ve kitapları tercih edebilirsiniz.

-Metni önce siz okuyarak çocuğunuzdan gözüyle takip etmesini, sonrasında onun okumasını isteyebilirsiniz.

-Yanlış okuduğu ya da okumakta zorlandığı kelimeleri küçük kağıtlara yazarak bunlardan bir kavanoz oluşturup bu kelimeleri belirli aralıklarla tekrar okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Tüm hakları saklıdır izinsiz kullanılamaz ve dağıtılamaz | Disleksi Merkezi

Call Now ButtonBizi Arayın